Abnormally high CPU use and lag spikes in voltz

imulsion
  • Abnormally high CPU use and lag spikes in voltz imulsion

    When I play voltz, I get huge CPU usage - the process javaw.exe uses up to and including 90 CPU in the lag spikes. I only recently started playing voltz, after having played tekkit an awful lot. Tekkit used to lag too, but it doesn't after turning off MATMoS. I have turned down all the video settings: render distance is short (I can't bear playing on tiny), graphics are fast, performance is max FPS, OpenGL is off, I even resorted to turning off clouds in a desperate attempt to stop the lag. The lag spikes happen approximately once per minute, and last around two seconds where my framerate drops to nothing and sound breaks up. Is there a specific mod that could be causing the lag? If not, how can I make the game playable? (By the way, I always change the process priority to high and the spikes still happen).

    I am on a Windows Vista (I know, I know) 32 bit laptop.

Related questions and answers
  • While playing PES 2012 suddenly after a goal all players turned black I paused the game after a minute or something the game started repeating the same par of sound then it showed a BSOD (blue screen... to turn off hardware acceleration but after I turn it off and restart every thing goes worse (Display driver not working, all games say that I have a 16MB video card) So I enabled hardware acceleration again and now it's working just as it was. I have also been advised to disable write combining (I don't know what is this) but it doesn't do anything.

  • I am trying to play the Desktop Dungeons beta, but every time I try, my entire computer just freezes up, and I can't do anything (short of physically turning it off and on again). I don't know if it is a problem with the Unity plugin, or my browser (I am using Chrome), or my laptop. Some basic info about the laptop: It's a VAIO with a AMD Dual-Core E-350 CPU, and a AMD Mobility Radeon HD 6310 video card. It has 2 GB of RAM, and is running Windows 7 Home Premium (32 bit). The rest of the specs can be found here. Is there a way for me to be able to play the beta on this laptop?

  • I am trying to figure out what the problem could be with my game server. Currently it only run a Minecraft server but may run more later. The problem I am experencing is severe system lag spikes... disconnects from the server the CPU drops to around 9.8% usage for the Java process. It just seems very odd. The command I using to run the server is java -Xms512M -Xmx1024M -jar FTBServer.jar...) VMware Tools are current Java Runtime 1.7.0 u13 (current as of this post) When I run top on the server it displays some really strange stats for the Java process which when minecraft is running sits

  • I'm sorry if tech support is outside the context of this site. If so you may close this question. Just recently I've started getting lag spikes. I used to get this lag spike all the time but only... quickly to catch up with the things that happened during the freeze. I haven't changed my graphics card drivers, or did any hardware changes. All I did was install Path of Exile, but I'm not sure if that could have screwed up my Diablo 3. It took me quite a while to download and install updates on Path of Exile so I don't really want to try uninstalling it until I've tried other things. So far

  • this?? I'm working on a desktop with a Windows 7. Turning off the Windows Explorer process does not help anything. ...I had to reinstall broodwar on my dad's computer. The game has exhibited some very strange behaviors. First of all, the game randomly minimizes when i click in the lower right corner. Secondly, whenever I click on minimap, it doesn't go to the correct place. Instead, it takes me to the lowermost part. I know this is the Starcraft 2 minimap but it shows perfectly what I'm trying

  • I have a problem with Rage game. Game runs at 60 FPS with no problems. I have no graphic issues. After around half hour of playing graphics starts to lag, it looks like graphic stuttering. The thing is it has nothing to do with graphic just with input, when I don't touch any of the controls the lagging stops. But in moment I touch keyboard or mouse lagging is back again. I have G13 controller but disconnecting it and turning of it's program does not resolve this issue. Any suggestions?

  • ). I ended up having to assign it a static IP (the previous IP was technically static - the router renews LAN addresses every month since only a couple of people use it), and manually forward all... to retrieve game profiles and such. When my room-mate can get onto a server in Call of Duty/other FPS games, he experiences frequent lag spikes and connection drops. The bizarre thing is that the only...) (Linksys WRT54G) running DD-WRT firmware. After I discovered the problem, I tried tweaking all sorts of settings which could possibly be related (i.e TCP/UDP timeout, beacon interval, MTU, cleared UPnP

  • Tekkit 3.1.2/1.2.5 We just set up a new tekkit server a week or so ago, and today I went to make a snow golem, but the golem wouldn't spawn after I placed the pumpkin. I made sure I was in an area where mobs could spawn, so that can't be the problem ... is there a flag or something that the server admin needs to set to allow snow golem/iron golems to spawn?

  • ). In order to solve the problem there was much fiddling done with the server, to no avail. We had tried to remove other servers from other cores (I know they at least ran a Minecraft server on the same box..., because in all my years of playing vanilla BF2 and its mods (FH2, PR, Pirates etc.) I had never encountered such problem, even on 128-player servers at capacity. But I would like to see if the same thing...We have a problem with our Forgotten Hope 2 (BF2 modification) server. Sometimes, when player joins the server, the whole thing hangs up momentarily (~0.5‒3.0 sec) with every player on-line

Data information