Minecraft FPS irregular in fullscreen, but reporting 35-45

l0b0
  • Minecraft FPS irregular in fullscreen, but reporting 35-45 l0b0

    How to reproduce:

    1. Start the PC, and log in to Linux Mint 12 (although I'm pretty sure the same issue appeared on Ubuntu 11.10 as well)
    2. Start Minecraft
    3. Maximise the window
    4. Have smooth experience at 35-45 FPS
    5. Quit Minecraft
    6. Start Minecraft again
    7. Maximise the window

    At this point I'd expect Minecraft to behave in the same way as before, but there's an important difference: Most of the time (but not all of the time) when starting Minecraft the second and subsequent times after logging in, even the title screen will be choppy, looking like a movie player dropping frames all the time. The tilted text on the main screen doesn't bounce smoothly, the background doesn't pan smoothly, and the game doesn't play smoothly. The last bit is the most puzzling: It still reports 35-45 FPS, but it's clearly not displaying at that rate. Also, it still seems as smooth as before if I restore the original window size.

    This "lag" doesn't happen every time I start Minecraft, so sometimes it's enough to just restart it a couple times, maximise, and see if the title screen is animating smoothly.

    The fact that Minecraft reports 35-45 FPS, I've got the latest ATI drivers (and saw this issue on earlier versions as well), and that I've had some complete hangs when maximising a lagging Minecraft window (only AltGr-SysRq-REISUB worked, not even Ctrl-Alt-F1), leads me to believe that the window manager, X or graphics driver is to blame.

    Anyone having the same issue or tried-and-tested fixes?

    Hardware:

    • ATI Technologies Inc Cayman PRO [AMD Radeon 6900 Series] with BIOS from 2010-11-24
    • 6 GB RAM
    • Intel Corporation Xeon 5500/Core i7

    Software:

    • Minecraft 1.0 through Snapshot 12w08a
    • Catalyst 11.12
    • GNOME Shell 3.2.1
    • Linux Mint 12 x86_64 with all the updates

    On the same machine, when booted into Windows 7, I get over 100 FPS, and a completely smooth experience.

  • I suggest installing Optifine and seeing if that fixes the issue.

    While I know that the issue isn't your PC not being powerful enough, its still worth a shot.

  • Give it more RAM, add Optifine, and Update your video card drivers. Update Java as well.

Tags
minecraft
Related questions and answers
  • of the following: Somehow these issues are inconsistent and don't appear in very rare cases. The issues are most of the time, only occurring before Alt-Tabing. I have tested the xxPrefs.ini edits on all 3...Alright, so for the last 2 days I've been trying to figure out how to solve this issue with Skyrim, Fallout 3, and New Vegas. When starting Skyrim, my mouse responds fine, but my windows cursor also..., my mouse would lag, jitter, shift speeds randomly, and 'slide on'. These things, apart from the windows cursor appearing, also happen in both Fallouts. (I figured they all have the same problem, since

  • Recently I've encountered a problem. Well, it wasn't a problem at the beginning, but now my PS3 can't even start downloading a patch. What happened step-by-step: I booted my PS3 Started the game (Injustice: Gods Among Us) PS3 asked if I want to download and install the update I chose "YES" and waited At around 84% (or so), my internet went down. When it was back up, PS3 wasn't able to continue the download, so it was still calculating(and adding) the time remaining. After a while I turned it off (by holding power button) Repeated steps 1-4 again PS3 wanted to start downloading the new

  • I'm trying to install OptiFine on minecraft and I'm taking the following steps: Open minecraft with archive manager Delete the Meta-Inf folder Open OptiFine with archive manager Copy contents of OptiFine to minecraft archive Close both archives Open minecraft with java -jar minecraft.jar At this point I get `Invalid or corrupt jarfile minecraft(1) (copy).jar! Even just deleting the meta-inf folder gives me this error. I'm on linux mint 12. Any help is greatly appreciated!

  • with a different Netflix account, however, the last time I tried to make an account, I was not able to complete it because I did not have a credit card, thus I was unable to access the service. Even further, when.... They had suggested that some of the netflix servers were having issues, but I don't think this is the issue for a few reasons: When I do put my credentials in, it logs me in first time with no issue... faced the same problem. Has anyone else ran into this problem (it's littered all over the internet with no real solution), and fixed it? Update I had been on the phone with a Netflix support person

  • reporting dialogs, the wizard shows this error message: I've read a bunch of similar questions online for the same error code I get when I install, and all of the solutions don't seem to have an effect...) But still no luck. Microsoft reports that FSX is compatible with Windows 8.1 on their compatibility website, but I can't seem to get it to install. Further investigation showed this in event...I've been itching to play some flight simulator X recently, so I pulled out my DVD copy and threw that sucker in. However, I purchased that game back in the XP/Vista days, now I'm on Windows 8.1

  • I've noticed when in the menu, there are a few undocumented keyboard shortcuts. I've found the following so far: 1 appears to work the same as Enter 2 will compare items in the menu 3 will automatically junk something for you I've noticed inconsistent behavior in dialogues - when speaking to a blacksmith trainer to see if these shortcuts worked at all in dialogues, I managed to spend my life's savings on training by hitting 1 in that context. What other interface-specific keyboard shortcuts are there, and are they documented anywhere?

  • This problem has been bugging me for the best part of half a year now, resulting in me not being able to play one of my favourite games. It all happened around the time I got the DLC for Fall Of The Samurai. Problem Click on icon to launch Total War Shogun 2 in Steam Game asks to start in Direct X mode (Dx9 or Dx10 is enabled) Select either one and the game loads to the Loading / Legal screen. Wait for 10 minutes and the game is still on that screen. Ctrl+Alt+Del to desktop and see that "Shogun 2 is not responding" in task manager. Computer Specs (DxDiag) http://pastebin.com/fi77nTaf

  • logging into the maplestory website (global), however, after downloading the installer and installing pando media booster, the download does not start at all. So, I downloaded through the workaround files here. I followed the instructions (added to same folder, ran the appropriate file) and successfully installed the game. However, I encounter the following errors when I try to run the game: 1) Running through Chrome: Error code 11004, Maplestory not run at all. 2) Running through internet explorer: Can select server, when I choose a channel, instantly crashes with no error messages. 3

  • trigger Get a reddish glow around Dante before he gets warped back to reality See a white screen, but the controls still work fine, and I can hear the sound of walking and weapons when using... in Steam - doesn't need to redownload anything Not using Devil Trigger on the 3 chainsaw-dudes Nothing's come close to working, and I know the opening of that level all too well now. I really don't... movement with the right analog stick - not even bringing up the menu will work. I've also noticed a patch of Dante's hair at the back right has become white, whatever level I load now. I have

Data information