My 3D Games crashing in these scenarios

ヴァイシャリ
  • My 3D Games crashing in these scenarios ヴァイシャリ

    I have a situation here which I am unable to solve.

    I bought a PC last year March, here are my specs:

    1. Intel Core i3 550 @ 3GHz
    2. 4 GB RAM @400 MHz
    3. XFX GeForce 9500 GT graphics card 1GB @550MHz
    4. 500 GB HDD

    Lately as soon as I load my save game of Skyrim, it crashes. I have been playing Skyrim since I joined this site.

    Crashes as in the entire scene gets red lines. I can not ALT + TAB back or even CTRL + ALT + DEL either.

    My only recourse is a hard reset via the power button. Can not take a screen shot either.

    I have the latest Forceware 296.10 drivers also. This has been happening since the last 2 weeks. I always use Driver Sweeper to clean my old drivers, since that is what XFXForce recommends before installing new drivers.

    I installed MSI Afterburner lately to see my GPU temperature. My GPU is default, never over-clocked it. In MSI's Afterburner, I can not adjust fan speed. It is greyed out. Also in settings there is no fan tab.

    With normal Internet browsing it stays at 51 C. Ran Memtest86 over night with level 11. Took about 13 hours, but no errors in my RAM.

    I even re-installed my OS, with just the 296 drivers. The fan for the GPU does come on. I can play Diablo 2. I can not get past Warcraft 3's menu selection.

    There WAS some dust in my machine, but I always try and keep everything clean, since in my home town dust is an issue. Always keep cool my entire PC cabinet.

    My friend came with his functioning graphics card, we bought our PCs at the same time with exact same specifications. His card did not work either. Same problem with the scene freezing with red lines.

    I did do my research before posting here. That is how I was able to learn about MSI Afterburner, Driver Sweeper, SpeedFan etc. I followed posts on Tom's Hardware too regarding people that had similar problems. One person suggested and was followed by worked as well the suggestion to "Bake the card in an oven".

    Since I bought it, played Diablo 2 for months, Starcraft 2 campaign for months and Skyrim recently for months. Bought ME3 also.

    I am at my wits end. I do not know what else to do. I can go out and buy a card, but my friend's card did not work either.

    I can use the machine for Eclipse or VS2010 development just fine. Just not with 3D gaming.

    Can some experienced gamer(s) shed some light on this scenario? Is it a 3D graphics card problem? Will a brand new card work? What else can I try to pin point the problem?

    Thanks.

    Edit

    Replaced my PSU with a new Corsair CX430. Problem is still there.

  • Since I've been there and my heart goes out to you, I feel inclined to take a stab. Such debug can be a nearly endless process, and I'm not an authority on all aspects (but I do have 10+ years building and working on computers). Some additional options and debug to try:

    Debug/Questions

    1. When the computer crashes with Skyrim or Warcraft, do sounds on the computer stop/skip, or do they appear to continue normally? Can you press the CAPS LOCK or NUM LOCK keys on your keyboard and see the light turn on/off? These are indications that your computer is alive, but the graphics are dead. This would mean a new graphics card (different brand or new version) would be worth trying. Make sure you buy from a place with a good return policy (if possible).

    2. For whatever display output you use (VGA, DVI, HDMI, etc), can you try a different one? Moving from DVI/HDMI to VGA or vice versa stresses different parts of the GPU in some cards and may provide insight or a temporary workaround.

    3. Does your motherboard support integrated graphics? If so, try running the games in question with the GPU uninstalled. This presents it's own challenges in that integrated graphics are often under powered - but it may provide a useful reference point.

    4. As Jupotter suggests, try the card in a different slot. Various scenarios can cause one slot to be bad temporarily or permanently - although this seems less likely given the failure mode you describe.

    5. Check that the OS settings for the GPU power management are all set to "Max Performance". I have observed cases in the past, particularly with Warcraft, in which severe graphics corruption resulted from the GPU attempting to enter "low power mode." However, typically for desktop computers the default is already "Max Performance".

  • I finally fixed my issue.

    The problem was with my graphics card. I cross posted on SU and did replace my power supply. That really needed to be done after I started digging.

    Here in India, the Indian brand PSU's are the main culprit in high/mid end gaming systems.

    Changing the PSU did not help, except my computer was booting a bit faster.

    Next on my list was the GPU. I installed a GTX series 550 Ti card from Nvidia. And that did the trick.

    If it had failed to solve my problem, I was next going to change my motherboard.

Related questions and answers
  • Alright, so for the last 2 days I've been trying to figure out how to solve this issue with Skyrim, Fallout 3, and New Vegas. When starting Skyrim, my mouse responds fine, but my windows cursor also appears. To solve that, I'd alt-tab and play the game as usual. However, 2 days ago, I updated my Nvidea driver. Ever since, when I'd alt-tab and come back, my windows cursor would be gone, however, my mouse would lag, jitter, shift speeds randomly, and 'slide on'. These things, apart from the windows cursor appearing, also happen in both Fallouts. (I figured they all have the same problem, since

  • It seems my old PS3 fat GPU is dying. I'm getting this stretching glitch problem in some of my games e.g. Killzone 3, Batman Arkham City and GTA 5. Here is my original post where I asked about the problem before: (you don't necessarily need to read it) GTA V graphics bugs on PS3 I'm pretty convinced now that the problem indeed occurs because of my GPU is overheating. I tried putting my PS3... you pick? I'm not too short on money, so I don't have to work with minimal budget. Fixing the machine would be the cheapest, but of course there is the time I would have to use disassembling

  • the consumer preview and the retail version. What can I try? Is my video card failing? Are there some other drivers I can install? This isn't normal lag from maxing out the card. ...I've been playing Crysis 2 and Skyrim on my Retina MacBookPro (10,1) for months now. The two games used to run super smoothly even on nearly maxed out settings. This laptop has an Nvidia GeForce GT 650M graphics card inside, it runs great. But I recently replaced my Windows 8 consumer preview with the retail copy, and since then, 3D games lag in this odd way, no matter what the graphics settings

  • ) Updated my mother board's audio drivers and have latest video card drivers Crash happens roughly once every hour Screen goes blank and I can still hear half a second of the last sound in the game being... is about to end, and I didn't get any conclusive solution. I will keep trying to fix this, and will post my solution once I'm find the solution. I hope this helps anyone have the same problem. Thanks... the GPU fan to spin as fast as it can using MSI Afterburner, and I haven't had any crash since. I was able to set back the audio to Dolby 5.1, put back the steam overlay and everything. So I can

  • live account for the first time, and have remained so for my last 5 logins so far. I think it's safe to say it's a fix. Has anyone else with this issue also found some resolution in the last update? ... with a different Netflix account, however, the last time I tried to make an account, I was not able to complete it because I did not have a credit card, thus I was unable to access the service. Even further, when... faced the same problem. Has anyone else ran into this problem (it's littered all over the internet with no real solution), and fixed it? Update I had been on the phone with a Netflix support person

  • anyone know what is causing the problem? Has anyone figured out a work around? Update As per suggestion, I tried following the link given in the error details. The url changed since the problem... range is 4138003 to 4138003, installed revision is ffffffff Interpretation From what I can tell from the log file, the number that precedes each line is actually the day in yymmdd format followed...I am aware that BattleStar Galactica Online requires the Unity 3D browser plug-in to play. It is currently only available to Windows. I installed the windows version of Firefox 20 using Wine 1.4.1.

  • : Ok, so I tried installing the mod again, but it seems to be something else. I will try disabling all the other mods I installed since it stopped working. I just tried starting a new game, I click... replacer, could this be the problem? I have tried using TES5Edit and I sorted out the load order, but the same happens. Please help. Edit: I have tried EVERY single solution I have found, even re... on content that is no longer available. Some objects may not be available. Load anyway?' No loading screen at all, just an instant CTD. I have just found a solution to another problem which I think might work

  • files here. I followed the instructions (added to same folder, ran the appropriate file) and successfully installed the game. However, I encounter the following errors when I try to run the game: 1... been disconnected from the login server'.* Extra information: 1) I am running a dual-monitor set up. I have had some problems running other games in the past because of this reason. 2) I am using a university internet connection. Some websites do not load, others are slow (throttled). I am not well-versed in internet literature, but if I had to guess, the problem lies somewhere here. Any help

  • or graphics driver is to blame. Anyone having the same issue or tried-and-tested fixes? Hardware: ATI Technologies Inc Cayman PRO [AMD Radeon 6900 Series] with BIOS from 2010-11-24 6 GB RAM Intel...How to reproduce: Start the PC, and log in to Linux Mint 12 (although I'm pretty sure the same issue appeared on Ubuntu 11.10 as well) Start Minecraft Maximise the window Have smooth experience..., but it's clearly not displaying at that rate. Also, it still seems as smooth as before if I restore the original window size. This "lag" doesn't happen every time I start Minecraft, so sometimes it's enough

Data information